Sunday, July 17, 2016

Aknad - maja silmad

Aknad on üks selle maja juveelidest. Need tunduvad olevad originaalid, nii nagu need 1920date lõpus paigaldatud on, ilusate originaal-kremoonidega ja väikeste ruutudega jaotustega. Viimne kui üks nendest. Paljud klaasid on mõraga, alumised raami puud on arvatavas seisukorras, veeninad on osadel olemas, teistel mitte, aga üldiselt on olukord spetsialistide sõnul parem, kui selle vanuse kohta loota võib. Ei ole mingid villa või lossi aknad, ikka lihtsad linnamaja aknad tegelikult, aga ehtsad. Palju on täna alles maju, mis kogu nõuka-aja on sellisena üle elanud ja kuhu pole mingeid õudusi ette kombineeritud?

Mis siis nendega teha. Kõige odavam ja energiasõbralikum oleks muidugi minema visata ja panna kaasaegsed plastaknad vanaaegse imitatsiooniga. Peavad külma ja õhku ja kestavad igavesti. Või uued ja korralikud puitaknad? Ka see oleks odavam, kui värvist puhastus, katkiste osade asendus, tihendi lisamine ja ilusti käima panek. Aga mõni asi on siin, millega koonerdada ei saa ja aknad tundub olevat just selline asi. Meistrimeeste leidmine pole siin aga lihtne - näiteks üks päris tuntud antud valdkonna firma ei võtnud mitmel päeval telefonigi, ei vastanud muidugi emailile, ja kui lõpuks sain rääkida, siis teatasid et ega nad pakkumist enne 4 nädalat küll teha ei jõua. Tööd liiga palju. Ja vana akna/ukse renoveerimine ongi jube töö - öeldi, et ühe vana akna korralikuks korrastamiseks tuleks arvestada 100 töötunniga. Ja aknaid on sel majal umbes 30. Lisaks välisuksed.

Lohutav on asja juures seegi, et akende vahetamise taga otseselt ei oota teised tööd - seda saab teha omas tempos, kasvõi ükshaaval. Eks see pehmendab ka eelarvelist koormust, vähemalt rahavoogude seisukohast.

No comments:

Post a Comment