Monday, August 22, 2016

Heade värvide maja

Pärast Liisi lennuki peale saatmist käisin hommikul kl 6 pika ringi Nõmmel, et vaadata milliseid fassaadilahendusi on seal eestiaegsete majade juures kasutatud. Mõned olidki enamvähem sellised, mis aimavad meie maja vormikeelt: horisontaallaudis, vertikaalse laudisega "triipudega".

Meie maja vana seinalaudis on kitsas: suisa vaid 9cm laiune, mille profiilid paistavad olevat valitud põhimõttel: "mis kätte sai parasjagu". Iga laud pisut erinev - kuidas saag meistril jooksis, suur osa horisontaalsest sootuks mingis ennenägematus pärliprofiilis, mille kohta ehitusmeister ütles umbes "ausatöelda päris jube kitsas sisevoodri profiil". Värvitud on see samuti jälgides eklektika liberaalseid stiilinõudeid, ehk hoovipoolne sein teistmoodi kui teised seinad. On siis värv otsa saanud, või lihtsalt leiti et hoovilahendus on liiga julge (erinevat tooni horisontaalsed ja vertikaalsed laudised), et muu fassaad otsustati võõbata ühe värviga, vaid liistud teist värvi. Ega see lahendus iseenesest kole pole, aga kui soovime jätkata samu põhimõtteid (st "mis kätte jääb" ja "mis parasjagu meeldib"), siis annab see meeldiva vabaduse mõelda pisut omamoodi. Muidugi kinni pidades miljööst lähtuvatest nõuetest.

Horisontaallaudise osas pakutakse vanadele majadele peamiselt välislaudisesse kahte levinud profiili - nn tartu (tähisega näiteks UYTH või UYT0), mida on saada nii laiemat  kui kitsamat (135mm) sorti, kui veel sagedamini nn nõmme profiili (UYKH / UYK0). Erinevus on neil alumise ääre profiili ümaruses - nõmme omal on see lihtsalt ümar, tartu omal keerab kuidagi keerukamalt s-tähe kujuliselt pikemalt. Nõmme omaga soovitati sobivat vertikaalset profiili UYKV, mida näib, et kasutatakse ka Tartu profiili vertikaaliks. Kui vaadata Tartus ja Tallinnas Nõmmel ringi, siis ongi linnades populaarsemad need 'oma' variandid, kuigi kasutatakse veel rohkem ka väga palju hoopis teistsuguseid profiile ja lahendusi. Enamus ilusaid Tartu Podcekajevi maju tundub olevat üldse krohvitud üle. Muide esimene Nõmme maja, mida lähemalt vaatasin, oli just Tartu profiiliga. Eks see on maitse asi. Originaalsele "pärliprofiilile" tundub rohkem vastavat nõmme profiil.

Nõmme profiil on muide selline:



Ja Tartu oma selline:



Leidsin ka päris põhjalikud hooneosade näidised fassaadi profiilide näidise ja joonised muinsuskaitseametist. Seal on päris mitmeid meie detaile.

Värvide osas oli lugu veel keerukam - lugesin juba olemasolevatest paberitest kokku vähemalt 4 erinevat lahendust millest lähtuda - (1) 2001 Tartu linna poolt välja antud värvipass (sealsete koodidega), (2) sinna eraldi juurde kirjutatud "võib ka vana värv olla" (lisatud värvikeskuse koodidega). (3) Projekti said kirja samad värvipassi "ametlikud" koodid, (4) samas projekti 3D kujutis on sarnane olemasolevale majale ja (5) maja ise on värvitud veel eri külgedest erinevalt. Ühesõnaga tuleb leida oma kuues ja veel parem võimalus. Esialgu tõin lauapoest proovilauad (õige profiiliga) ja tuli käia värvipoe vahet ja lasta toonida üha uusi proovivärve, et näha kuidas need uue fassaadi peal paistma hakkaksid. Värvikaartide ja valimisprogrammide valik ajab ka veel pea segi. Tartu ja Nõmme on läbi sõidetud, et vaadata mida teised on teinud.

Proovitükid tuleb värvida niikuinii.

4 comments:

  1. Paari aasta eest Haapsalus käies, soovitas linna kadunud arhitekt kasutada miljööväärtuslikel hoonetel veeninaga laudist, mille kasutamine ja tootmine üldse on unustuse hõlma vajunud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On vist unustuses jah, ma ei teagi mis see võiks olla :) Kas see tähendab et allserv on veeninaks lõigatud, nagu http://puuinfo.ee/voldikud/Valisvooder.pdf jt soovitavad, või midagi muud?

      Delete
    2. Jäi nüüd ette üks horisontaalprofiil, mis on tõesti veeninaga. Ei ole mujal seda näinud. http://www.rakennustieto.fi/rtnet/10829ee/k18.jpg

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete